ALBERT EINSTEIN
Hoewel je bij Albert Einstein misschien niet meteen aan liefde denkt, is er denk ik niemand van wie je beter kunt leren dat liefde en autonoom denken hand in hand gaan. Om liefde te kunnen begrijpen, is het essentieel om haar vanuit tegenovergestelde perspectieven te bekijken, en om dat te kunnen doen vereist het een voorstellingsvermogen om van perspectief te kunnen wisselen. En juist daar exellereerde Einstein.

Hij begreep als geen ander hoe je met perspectieven kunt spelen en hoe je je denkvermogen kunt gebruiken om ze te verwisselen. Hij was er zelfs zo goed in dat hij met zijn verbeeldingskracht door de tijd en ruimte kon reizen.
NATUURFILOSOFIE
Einstein was een theoretisch natuurkundige, maar zijn autonome werkwijze was holistisch. Holisme is een wetenschappelijke onderzoeksmethode en het betekent dat hij fenomenen en vraagstukken benaderde vanuit een breed perspectief, waarbij hij de onderlinge verbanden tussen verschillende elementen en disciplines in beschouwing nam. Hiervoor onderzocht hij niet alleen afzonderlijke delen, maar bekeek hij complexe systemen ook als een geheel en dat is precies de werkwijze die nodig is om de liefde te kunnen zien en begrijpen.
Een holistische visie houdt in dat alle dingen onderling verbonden zijn, als radertjes of schroefjes in een groter geheel. Elk deel heeft op zichzelf betekenis en heeft een specifieke functie in het grote geheel. Wat mensen onderscheidt, is hun menselijkheid. En menselijkheid zijn alle dingen die ze bewust mooi, of juist lelijk kunnen maken. En hun vermogen om met autonome denkkracht, het hoofd en het hart met elkaar te verbinden. Toen Einstein nog maar een jong ventje was, was hij er al van overtuigd dat het een plicht is om onze unieke menselijke vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen. Maar hij vond dat helemaal niet erg, want het leven maakte zijn leven leuk en interessant, en het gaf er betekenis aan.

In zijn tienerjaren kreeg Einstein privélessen van de geneeskundestudent Max Talmud. Talmud vertelde niet aan Einstein wat hij moest leren, maar in plaats daarvan volgde hij Einsteins interesse en nieuwsgierigheid. Het bracht Einstein naar natuurkunde, astronomie, biologie, wiskunde en (natuur)filosofie, en later raakte hij meer betrokken bij maatschappelijke kwesties, wat zijn interesse in psychologie, sociologie en politicologie aanwakkerde. Door deze brede belangstelling wordt Einstein ook wel gezien als de laatste 'moderne' renaissance man, want hoewel je vandaag de dag als 'geniaal' wordt gezien als je wee studies hebt afgerond, was in het verleden autonoom studeren zoals Einstein deed, en jezelf breed ontwikkelen zodat je de verbanden tussen de wetenschappelijke gebieden begrijpt, tamelijk gewoon.
De prangende vraag is waar Einsteins genialiteit vandaan? Was hij ongekend intelligent, had hij afwijkende hersenen, of was het zijn autonome gedachtegang die van hem een briljante wetenschapper, een inspirerend spiritueel leider, en filosoof maakte? Einstein zelf was overtuigd van het laatste. Hij verzette zich zijn hele leven tegen institutioneel onderwijs en het gedachteloos opvolgen van gezag. De mens heeft de hersencapaciteit om autonoom te denken over wat goed is om te doen en wat niet, en als je dat kan, dan moet je dat ook doen! Met WWET ontdek je hoe je net als Einstein autonoom kunt leren denken. Je ontdekt hoe je je denkvermogen kunt gebruiken om bewust je gedachte, je ogen, je hart en je gedrag aan te sturen. Dat wil je toch!
Ben jij nieuwsgierig wat er verandert als je ontdekt hoe je autonoom kunt denken, zodat je controle op je persoonlijke ontwikkeling kunt krijgen? Meld je dan in voor een training, of bel me voor een oriënterend gesprek.